Yaratıcılık özgür kalınan ortamlarda açığa çıkabilen bir faktördür. Bu yüzden insanlar çocukluk evrelerinden ergenliğe geçtiği zaman, bu özgürlük kısıtlanmaya başlar ve bunu aslında hissederiz. Özgürlüğün kısıtlanması bir şeyden alıkoyma da olabilir, olumsuz tepkiler, yıkıcı eleştirilerde olabilir.
“İnsanların en büyük sorunu farklı fikirlere saygı duymamaktır. Bir kişi bir fikrini sunduğunda karşıdaki onu eleştirip dalga geçtiğinde bu direkt bir insanın yaratıcılığının önüne engel koyuyor.”
Aslında çocukken bu kadar yaratıcı olmamızın sebebi fikir ve davranış özgürlüğümüzün olmasıydı. Küçükken hiçbir insan saçma, değişik, garip gibi terimleri alabilecek fikirler sunduğunda ya da bunları davranışa döktüğünde en fazla gülüp geçiyorlardı. Fakat büyüyüp yetişkin bir insan olduğunda böyle davranışların karşısında büyük tepkiler alınıyor. Bu da insanların bir yaştan sonra yaratma hevesini ve üretkenliğini bitiriyor.

Her şey düşüncelerden doğar. Düşüncelerimiz de bilinçaltında oluşan varlıklardır. Aslında bizler her zaman düşündüğümüzü sanırız ama düşünmeyiz. Çünkü bilinçaltımızda kalıplaşmış cümleler aklımıza gelir ve bir çeşit düşünce trafiği olarak bize kendilerini hatırlatır.
Küçükken bilinçaltımız yeni fikirler almaya açıktır ve daha bu fikirler yerleşik hayata geçmemiştir. Bu yüzden davranışlarımıza gelecek tepkilere göre onlara anlam atfederiz. Temeline bakınca yeni şeyler denemeyi, yazıp, çizmeyi, bozup geri tamir etmeyi isteyen çocuğa engel olmayan ailenin (uçuk tepkiler veya yasaklamaları yapmayan) çocuklarının daha yaratıcı kişiler olma ihtimali artıyor.
Buna bakılırsa bir çocuğun mu yetişkin mi yaratıcı dersek çocukların ön plana çıkması; bilinçaltlarının daha temiz olması ve risk kavramının sonuçlarını çokta düşünmeden bir şeylere atılabilmeleridir. Yetişkinlerin düşüncesinde oturan bazı kalıplaşmış yargılar olduğu için yeni bir fikre korkarak bakıp bilinçaltlarındaki yerleşmiş düşünceleri yeni düşünceler sanıp kafalarını hep dolu tutuyorlar. Bu yüzden de yaratıcı olmaya alan bırakmıyorlar. Yaratıcı bireyler yetişebilmesi için temelde çocuğun bilincine neler yüklendiği önem taşıyor.
Sizin için reklamdan bir kesit